Telegram, Domoticz, IFTTT

Door fotografie999 op dinsdag 13 december 2016 20:33 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 3.817

Vandaag een blogpost over hoe ik mijn lampen schakel met behulp van Telegram, Domoticz en IFTTT.

Telegram werkt nu samen met IFTTT en dat maakt de Tweaker in mij los. Telegram gebruik ik al een aantal jaar omdat ik Whatsapp niet via mijn computer kon gebruiken. Telegram draait heerlijk op mijn Chromebook als app en met de nieuw geÔntroduceerde bots kan ik mijn geluk niet op. Zo krijg ik elke keer een melding van de @PepperComBot, check ik voor mijn vader de voetbal tussenstand via de @teletekstbot en kan ik vanaf nu ook mijn lampen bedienen via de @IFTTT bot.

Wat hebben we nodig:
  • Telegram
  • Domoticz
  • IFTTT
Ik ga ervan uit dat je dit werkend hebt.
In IFTTT gaan we een nieuwe Applet aanmaken. Als IF THIS kies je voor Telegram, die zal je eerst moeten koppelen, vervolgens kies je "New message with key phrase to @IFTTT".
Je geeft nu een 'actiewoord'. Ik ben gegaan voor 'on' met als reply OK.
Nu moet je een THEN THAT actie kiezen om uit te laten voeren.
Zoek naar 'Maker' en kies voor "make a webrequest".

Nu het lastige gedeelte:

Hij gaat vragen om een URL.
Dit kan op twee manieren, ofwel: http://<user>:<password>@<domoticz Publiek IP of Publiek IP:8080
Hierbij moet je dus de poort in je router open hebben staan.

Daarachter komt dan een actie te staan. Hierbij verwijs ik graag naar wat er allemaal mogelijk is: http://domoticz.com/wiki/Domoticz_API/JSON_URL's

In mijn geval ga ik lampen schakelen. Hiervoor gebruik je:
/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=99&switchcmd=On
en om hem uit te zetten als andere actie die je later kan aanmaken:
/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=99&switchcmd=Off

Nu heb je iets in de richting van:
 http://244.22.101.49:8080/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=99&switchcmd=On 


Let op! On en Off zijn hoofdlettergevoelig!

Verder moet je in Domoticz op zoek naar het IDX. Die staat keurig in ''Setup''--> "Devices".

Voer op de plek waar ik 99 heb staan het IDX in van het ding wat jij wil schakelen.

Als Method gebruiken we GET, voor Content Type gebruiken we text/plain en de body laat je leeg.

Create de actie en test hem uit!

In Telegram ga je naar de IFTTT bot, geeft je actiewoord: 'on' stuurt het bericht en de Telegram bot zorgt ervoor dat je lamp aan gaat!

Volgende: Double D 05-'17 Double D
Volgende: Escam QF001 met Synology Surveillance Station 11-'16 Escam QF001 met Synology Surveillance Station

Reacties


Door Tweakers user mmniet, woensdag 14 december 2016 08:18

Nog mooier is natuurlijk je eigen Bot schrijven voor telegram en vervolgens zelf acties aanmaken. je kunt je bot dan zo maken dat hij vervolgvragen kan stellen wat jij handig vind.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 14 december 2016 09:00

mmniet schreef op woensdag 14 december 2016 @ 08:18:
Nog mooier is natuurlijk je eigen Bot schrijven voor telegram en vervolgens zelf acties aanmaken. je kunt je bot dan zo maken dat hij vervolgvragen kan stellen wat jij handig vind.
zo'n opmerking zegt natuurlijk niets zonder een stukje code of een bron met een goed voorbeeld.

zelf moet ik echter bekennen dat ik liever een app zou hebben dan een telegrambericht... tenzij het bijv gaat om een foto die gemaakt wordt als er een bewegingsensor af gaat, de deurbel gaat, of iets van die strekking.. dan lijkt het sturen van de foto me fijner via een IM dan via een mail, maar zelfs dan zou ik verdere besturing (bijv. als je handmatig je camera wilt besturen om even rond te kijken) liever via directe tools doen dan via telegram bots... dus een linkje naar de webinterface lijkt me beter dan een hele super ingewikkelde bot...

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 december 2016 09:06]


Door Tweakers user mmniet, woensdag 14 december 2016 10:04

i-chat schreef op woensdag 14 december 2016 @ 09:00:
[...]
zo'n opmerking zegt natuurlijk niets zonder een stukje code of een bron met een goed voorbeeld.
Serieus? Sorry dat ik het zeg, maar dit gaat nergens over. Iedereen kan een bot maken voor Telegram en dat kan in verschillende ontwikkeltalen. Telegram heeft een api geschreven waar je tegen kan babbelen. Zelf heb ik in C# een keer een bot gemaakt die plaatjes/fotos die gestuurd zijn op een narrowcast systeem zet.

Mijn opmerking zegt alles, het is een aanvulling op deze blog om aan te geven dat het nog mooier kan en waardoor je meer sturing kan creeeren.

Een bot is niets meer dan een service die je ergens laat draaien en die constant kijkt of er iets tegen hem gezegd wordt. Dus als jij naar hem stuurt dat de garage open moet gaan, dan zal de bot (die je zelf geprogrammeerd hebt), dit bericht ontvangen en als je het zo gemaakt hebt dat hij een signaal naar de garagedeur moet gaan, zal dit gebeuren. Ja, je moet sommige dingen nog zelf uitvogelen, maar dan moet je sowieso.

Dat je het via eigen tools zou willen laten lopen kan prima natuurlijk, maar de bot zorgt ervoor dat je op verschillende devices je thuisnetwerk kunt aansturen zonder dat je een app hoeft te ontwikkelen en toch dat je de vrijheid hebt om te programmeren welke acties er beschikbaar zijn.

Door Tweakers user Robbi-Ho, woensdag 14 december 2016 20:47

Maakt het nog uit van welke soort authenticatie je gebruikt in Domoticz? Login Pagina of Basic-Auth?
Ik krijg het zelf niet werkend.

Zag wel in IFTTT dat de Apple tot wel een uur vertraagd kan zijn. Dat is dan weer niet echt handig met het schakelen van verlichting.

Wie weet iets wat in de toekomst nog aangepast gaat worden.

Reageren is niet meer mogelijk